4 tips – så väljer du bänkskiva i sten

Planerar du att skaffa en bänkskiva av sten? Det vackra utseendet och långa livslängden gör att de ständigt är ett populärt val för svenska hem. Dock finns det många varianter och mycket att tänka på när du väljer. Nedan hittar du fyra bra tips.

Materialet ska passa miljön och användningsområdet

Många gör misstaget att bara tänka på utseendet. En lämplig utgångspunkt är vilken typ av slitage bänkskivan ska klara av och var den ska sitta. Det är till exempel stor skillnad på om den ska vara en arbetsbänk, en avlastningsyta eller främst en fin inredningsdetalj. Du kan sedan avgränsa ditt val genom att rikta in dig på ett stenmaterial som svarar upp bäst mot behovet. Granit är till exempel väldigt tåligt och starkt, samt inte lika känsligt mot syror som kalksten och marmor.

Se till att bänkskivan matchar den övriga inredningen

Oavsett om du bygger ett nytt eller renoverar, så ska bänkskivan följa den röda tråd som du strävar efter. Kanske finns det redan kakel eller annan natursten? Då är ett tips att om möjligt välja ett liknande stenmaterial. Det finns också olika inredningsfilosofier. Vissa vill helst ha fullständig harmoni, medan andra föredrar starka kontraster. För just bänkskivor av sten är ljus eller mörk ett avgörande val. Tänk på att neutrala färger i regel fungerar väldigt bra.

Bilder på nätet gör inte alltid stenmaterial rättvisa

Det är ganska vanligt att bland annat färger på stenskivor inte återges perfekt när du tittar på dem direkt på datorskärmen. Faktorer som spelar in är bland annat belysning och kvaliteten på kameran som tagit fotot. Om du har möjlighet kan du försöka se på stenprover på plats. Det underlättar också när du väljer mellan olika ytbehandlingar.

Var inte rädd för att fråga experter

När det handlar om montering, val av kantprofil, behov av underhåll och mycket annat, är det inget som slår att använda en erfaren expert som bollplank. Med professionell rådgivning ökar du sannolikheten att du blir riktigt nöjd med ditt val av bänkskiva i sten. Hitta hela sortimentet hos Diapol.se här