Ullmattor – höstens trender

När sommaren övergår i höst och vinter är ullmattorna extra uppskattade då de ger både rummet och hemmet en känsla av ombonad karaktär. Ullmattan är skön att gå på, slitstark och lätt att sköta. Beroende på hur de tillverkas kan ullmattorna ha olika struktur och vara antingen släta, långhåriga, korthåriga, lurviga eller tjocka.

Mysfaktor och blickfång

Ullmattor har många användningsområden och passar i de flesta rum och utrymmen. Fördelen med ullmattan är dess behagliga egenskaper och förmågan att sätta stilen för hela rummet. Det finns ullmattor i alla olika stilar, storlekar och utföranden. Förutom mysfaktor och blickfång kan en ullmatta dessutom fungera som en praktisk ljuddämpare, värma frusna fötter samt rama in rummets olika möbelgrupper med sin mjuka karaktär.

Trender 2019

Hösten 2019 gäller den skandinaviska stilen med enkla och subtila mönster i dova färger. Naturliga färger och mattor av hållbart material är ytterst trendigt, även om ullmattor i gråa, vita och beigea toner är fortsatt populära. De som önskar en rejäl färgklick om piggar upp rummet kan dock hitta fantastiska ullmattor i lila, turkos eller rosa. Pastellfärger samsas med multifärgade mattor och starka färger med en touch av orienten.

Fördelar med ullmattor

Ull är ett självrengörande och fett material vilket betyder att själva smutsen inte lyckas tränga ner i mattan utan blir liggande ovanpå vilket gör ullmattorna ytterst lättskötta. Det är enkelt att få bort eventuella fläckar. Tack vara mångsidigheten kan ullmattor i olika utföranden användas i större delen av huset. De är ljuddämpande, slitstarka, förhöjer mysfaktorn och är självrengörande. Det är inte bara vardagsrummet som blir mer ombonat med en ullmatta utan även sovrum, barnrum och hall. Ull är dessutom ett naturmaterial vilket gör ullmattor mycket uppskattad även ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Möjligheterna med en ullmatta är många då de finns i alla tänkbara färger och storlekar.