5 tips för en snygg uteplats

Alla hem behöver minst en skön plats att ta sin tillflykt till och har man möjlighet är en uteplats att rekommendera för skön avkoppling. En uteplats kan se ut på en mängd olika sätt och kan antingen vara inglasad eller öppen. Den inglasade varianten förlänger förstås säsongen om den dessutom är kompletterad med någon form av terrassvärmare. Viktigt och grundläggande för en fungerande uteplats är dock att den ska vara snygg och här nedan följer 5 användbara tips.

1. Välj en kulör på uteplatsen (pelare, väggar etc.) som antingen harmoniserar med resten av huset, eller som helt bryter med det andra – allt beror på hur ”wild and crazy” du önskar bara.

2. Satsa på rätt möblemang. Eftersom ingen uteplats är den andra lik, är det vettigt att ta noggranna mått innan man ger sig iväg ut för att leta möbler. Välj bekväma och snygga möbler som du inte tröttnar på i första taget. De ska vara sköna att sitta och koppla av i. Samtidigt ska de vara lätta att flytta, om du skulle tänka om.

3. Tänk på att fötterna ska ha sitt. Det ska vara skönt att gå barfota vid uteplatsen så överväg några snygga mattor som samtidigt är lätta att göra rent.

4. Mysig och fungerande belysning är viktigare än vad man kanske tror. På dagtid saknar detta oftast betydelse, men när det börjar skymma den där sköna sommarkvällen inser man snart vikten av att kunna tända lampor, lyktor och ljus.

5. Inredningsdetaljer avgör helt känslan av uteplatsen. Ska du satsa på djärva grepp med stora krukor, kraftfulla och kontrasterande kulörer och lite ovanliga former – eller välja en mjukare stil som harmoniserar med allt annat? Tänk på att kuddar och filtar gör oerhört mycket för trivseln och är sköna när kvällarna blir lite kyligare.