Glas som höjer stämningen

Det stundar examens- och bröllopstider nu när vi går mot den efterlängtade sommaren. Späd grönska, doftande syrener och färgstarka blomsterrabatter hör till. Det är härligt med feststämning, och det finns många olika sorters glas att använda vid finare dukning.

Kristallglas är något som aldrig går ur tiden, det är högtidsglaset som ger lite extra finess till bordspresentationen. Det finns ett antal fabrikat som är populära och vissa är även svensktillverkade. Den här typen av glas är fasettslipad och reflekterar mycket ljus; det är vackert vid middagsbord med dämpad belysning eller levande ljus.

Festdrycker

Om du vill ha en stilren festdukning är det alltid rätt med vinglas på hög fot. Här finns ett stort utbud att välja på. När vin serveras på festen kan du duka med klassiskt runda kupor eller nyare design som är mer grafisk. Tänk på att välja glas efter vilken karaktär vinet har. Ett rött moget vin bör t ex ha en vidare kupa för att smakerna ska få blomma ut. Champagne eller mousserande? Det smala glaset gör att bubblorna håller sig längre. Läs mer om fina glas från Fyrklövern här.

Sist men inte minst finns det konstglas att använda för en personlig framtoning vid middagsbordet. Den här typen av glas är antingen formgivna av konstnärer eller ingår i begränsade upplagor/serier. Färgglad eller speciell design är en bra isbrytare mellan bordsgrannar.

Fynda glas på second hand

Det måste inte vara dyrt att duka fint. Om du inte redan har glas på hyllorna hemma, finns många prisvärda alternativ därute. Kom ihåg att det ofta går att hitta väldigt vackra glas till förhållandevis låga priser i second hand-butiker. Släpp loss kreativiteten och dekorera med dryckesglas, vaser, skålar, karaffer och ljusstakar. När det är sommarkalas på gång finns det egentligen bara ett enda måste: att njuta och ha trevligt. Smycka middagsbordet med färska blommor och låt ljuset skimra i glasen.